Terrazzo, ouderwets genieten van uw vloer

Terrazzo of Granitovloeren


Wat is terrazzo?
Graniet, granito, terrazzo? Drie woorden met dezelfde betekenis. Wij gebruiken voor de duidelijkheid alleen het woord terrazzo. In elk geval wordt terrazzo al eeuwen gebruikt door de mens. Daarbij spelen uitstraling, duurzaamheid en de veelzijdige toepassingen een belangrijke rol.

Bij terrazzo zijn er twee verwerkingsmanieren:

  1. Geslepen terrazzo
  2. Gewassen terrazzo


Geslepen terrazzo
Geslepen terrazzo wordt onder andere gebruikt bij aanrechtbladen, wastafels en badkamervloeren. Terrazzo geeft aan uw woonruimte een heel aparte sfeer.
De vloeren kunnen worden toegepast in uw hal of de entree, een serre, woonkamer, toilet of badkamer en geven de gezellige ouderwetse uitstraling van vroeger.
Bij geslepen terrazzo worden natuursteenkorrels gebonden met cement. Na het uitharden wordt het materiaal geslepen. Daarna is nog een aantal afwerkingen mogelijk, zoals een behandeling met zachte zeep of door het te impregneren en/of te fluateren (polijsten).
Het slijpen en schuren gebeurt nat of droog. En dat is afhankelijk van de omvang en waar het terrazzo bewerkt moet worden. Vroeger leverde dat veel stof op. Tegenwoordig garanderen wij een stofarme afwerking.

Gewassen terrazzo
Bij gewassen terrazzo worden korrels natuursteen gebonden met cement. Tijdens het drogingsproces wordt de toplaag van cement verwijderd waardoor er een ruwere structuur wordt verkregen. Deze toepassingswijze wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de randen van zwembaden, traptreden, maar onder andere ook bij een naadloze terrasvloer of bij de vloer in een slachthuis. Duurzaamheid en hygiëne worden op die manier optimaal gewaarborgd.

Varianten/Kleuren
Naast de bekende standaard grijze kleur zijn er vele kleurvarianten mogelijk. De vele korrels kunnen worden verwerkt met witte of grijze cement.

Ondervloer/werkwijze:
Een goede betonnen ondervloer is van belang. De ondervloer moet geschikt zijn om de terrazzo vloer over heen te kunnen maken. Over de betonvloer wordt een tussenlaag van zandcement gemaakt, alvorens daar de terrazzo toplaag overheen gemaakt kan worden. Na voldoende droging kan de toplaag worden geschuurd en gepolijst.

Onderhoud:
U terrazzo vloer of aanrechtblad leeft!
Terrazzo heeft regelmatig onderhoud nodig. Het geniet de voorkeur om uw vloer of aanrechtblad regelmatig in de was of groene zeep te zetten en daarna op te poetsen. Bij intensief gebruik worden de marmersteentjes poreus en zal het cement wegslijten. Het is daarom van belang uw vloer of aanrechtblad regelmatig te onderhouden.

Krijgt u uw aanrechtblad niet meer goed schoon of is uw vloer ruw geworden dan kan Het opnieuw schuren van de vloer een oplossing zijn.
Meer weten ? neem contact met ons op.